Jak zwiększyć płynność/szybkość/fps w World of Tanks? (Aktualizacja 8.4)

Poradniki World of Tanks dla prawdziwych czołgistów.
Awatar użytkownika
Cezikos
Starszy Szeregowy
Posty: 16
Rejestracja: 01 lis 2010, 15:04
Ulubiony czołg: T-54
Nick w grze: Cezikos
Klan: PMHC

Jak zwiększyć płynność/szybkość/fps w World of Tanks? (Aktualizacja 8.4)

Postautor: Cezikos » 29 maja 2011, 13:53

Wiele osób zadaje sobie pytania:
"Dlaczego na moim komputerze zacina się WoT, skoro spełniam wymagania !?"
"Posiadam 1GB ram. Jak mogę przyspieszyć ładowanie ?".
Postaram się pomóc wam w poprawieniu wydajności WoT. :D

Przed podmianą plików zróbcie ich kopię zapasową !
Testowane na wersji v0.8.4



1. Dym możemy go usunąć, podmieniając poniższe pliki. Wzrost płynności fenomenalnie duży 8-). W stosunku do poprzednich wersji dodane zostały dodatkowe pliki. LINK

Kod: Zaznacz cały

http://adf.ly/KTTBn
Uwaga !
Jeżeli chcecie widzieć czy strzelił dany czołg tzn. widok dymu po wystrzale z lufy, należy usunąć wszystkie pliki z początkiem "shot_", które znajdują się w res_mods/0.8.4/particles/Tank


2. Tryb snajperski usunięcie czarnej otoczki podczas snipowania (Polecam). LINK

Kod: Zaznacz cały

http://adf.ly/KTTUn


3. Ruch drzew drzewa przestają się "poruszać" (Polecam). LINK

Kod: Zaznacz cały

http://adf.ly/KTTez


4. Podmiana textur na "lżejsze".Stara wersja

Kod: Zaznacz cały

Wersja  3% jakości textur:  http://adf.ly/G08zv
Wersja 25% jakości textur: http://adf.ly/G09M7

Polecam używać najpierw wersję 25%, a następnie 3% dla bardzo słabych komputerów.


5. Koligacja niektórym pomaga(Tylko dla procesorów, które posiadają 2 lub więcej rdzeni).

Kod: Zaznacz cały

Gdy WoT zostanie pomyślnie uruchomiony wychodzimy do pulpitu ALT+ESC, klikamy PPM na pasek>Menadżer zadań>Procesy>Szukamy "WorldOfTanks.exe">klikamy PPM>Ustaw koligację>Odznaczamy procesor "0"


6. Ustawienie priorytetu procesu.

Kod: Zaznacz cały

Robimy to co w pkt.4 , tylko zamiast koligacji wybieramy "Ustaw priorytet" zmieniamy wartość na "Niski/Wysoki/Czasu Rzeczywistego". Musimy przetestować, który jest dla nas najlepszy.


7. Kompozycja pulpitu.

Kod: Zaznacz cały

Ten sposób działa na Windows Vista/7, klikamy PPM na ikonę WoT>Właściwości>Zgodność>Zaznaczamy
☑ Wyłącz kompzycje wizualne
☑ Wyłącz kompzycje pulpitu
☑ Uruchom ten program jako Administrator


8. Defragmentacja dysku Ściągamy program "IObit Smart Defrag", używamy program na intuicję (nic nie popsujemy). LINK

Kod: Zaznacz cały

http://adf.ly/Fy8fP


9. Czyszczenie PE-CE-TA Ściągamy program "CCleaner". LINK

Kod: Zaznacz cały

http://adf.ly/Fy8ub

Po uruchomieniu programiku wchodzimy w Cleaner>Uruchom Cleaner>potwierdzamy "OK"
Następnie wchodzimy w Rejestr>Skanuj by znaleźć problemy>Napraw zaznaczone problemy>TAK>Napraw


10. WoT Booster dla osób, którzy cierpią na małą ilość ram ~1GB.

Kod: Zaznacz cały

http://adf.ly/Fy104

Program skutecznie usuwa zbędny kod z RAM'u. Polecam grać w oknie i przed każdą bitwą kliknąć "Clean RAM". Ocena softu 11/10.
Przeszedł pomyślnie test na Win XP/7


11. Anti-Virus.

Kod: Zaznacz cały

Wyłączamy ochronę na czas grania, powinno pomóc.


12. Usuwanie Virusów Ściągamy program "Malwarebytes Anti-Malware". LINK

Kod: Zaznacz cały

http://adf.ly/Fy9IZ

Uruchamiamy program, jeżeli znajdzie aktualizacje pobierz je. Wybieramy Szybkie Skanowanie, jeżeli program coś wykrył usuwamy infekcje następnie przeprowadzamy Pełny Skan.


13. Aktualizacja sterowników wytłumaczone w filmie poniżej.

Ostatnio zmieniony 08 mar 2013, 14:39 przez Cezikos, łącznie zmieniany 22 razy.
-> World of Warships - walcz na morzu!
Awatar użytkownika
Sloma
Młodszy Chorąży
Posty: 149
Rejestracja: 01 maja 2011, 18:27
Ulubiony czołg: KV
Nick w grze: Sloma
Lokalizacja: Bce

Re: Jak zwiększyć płynność/szybkość World of Tanks ?

Postautor: Sloma » 30 maja 2011, 17:20

Ja bym jeszcze dodał tekstury w niskiej rozdzielczosci.
To link:
http://forum.worldoftanks.com/index.php ... -and-more/
link bezposredni do wersji 0.6.4
http://dl.dropbox.com/u/9844614/WoT/Com ... .4.0_0.exe
http://narod.ru/disk/12700384001/Compre ... 0.exe.html
Poza tym można w instalatorze odznaczyć dym i ślady gąsienic i wtedy po zainstalowaniu tej paczki one znikną.
Obrazek
patyk46
Kapral
Posty: 24
Rejestracja: 07 wrz 2010, 10:49

Re: Jak zwiększyć płynność/szybkość World of Tanks ?

Postautor: patyk46 » 01 cze 2011, 10:23

Pliki wyłączające niektóre efekty: dym, falowanie drzew i krzaków itp. Pliki należy rozpakować do folderu z zainstalowaną grą.
http://hotfile.com/dl/119530836/6460b33/efekty.rar.html

Testowałem paczkę z skompresowanymi teksturami na moim starociu z 1 GB RAM i po zastąpieniu teksturami skompresowanymi na 50% gra chodziła gorzej niż na oryginalnych teksturach (straszne spadki FPS nawet do 1). Po zamianie na tekstury skompresowane na 25% jest już lepiej. Po załadowaniu mapy dalej dręczy mnie nowy komunikat "Brak wolnej pamięci ...", chociaż gra działa normalnie. Ale nie ma się co łudzić po patchu 1 GB RAM do tej gry to za mało. Uruchomienie dodatkowo TS-a powoduje straszny spadek wydajności - gra zaczyna korzystać z pliku wymiany, co skutkuje bardzo wolnym ładowaniem map i gwałtownymi spadkami FPS-ów w grze. Przed tym patchem w czasie gry miałem włączone inne programy (TS, przeglądarkę) i gra chodziła bez problemu, teraz pozostaje tylko dokupienie RAM-u lub czekanie na jakąś poprawkę.
Bio
Szeregowy
Posty: 2
Rejestracja: 26 kwie 2011, 09:52

Re: Jak zwiększyć płynność/szybkość/fps w World of Tanks ?

Postautor: Bio » 16 cze 2011, 09:44

ja po małych mękach doszedłem co zrobić, żeby było lepiej:
(1GB ramu i radek hd3400 series)

1. uninstall tanków
2. ściągamy instalkę 6.4
3. ściągamy wot boostera
4. instalujemy 6.4
5. odpalamy tanki
6. przed pierwszą bitwą "clean ram" w wot boosterze
7. clean ram tak co 3-4 bitwy

i śmiga aż miło :)
Awatar użytkownika
ludendorf
Szeregowy
Posty: 9
Rejestracja: 01 lip 2011, 22:52

Re: Jak zwiększyć płynność/szybkość/fps w World of Tanks ?

Postautor: ludendorf » 16 sie 2011, 23:18

Kilka kliknięć i wszystko powyłączane co trzeba. Polecam programik. Mniej roboty niż podmienianie czy ściąganie plików.

edit:// spolszczyłem programik co nie co

Kod: Zaznacz cały

http://www.multiupload.com/C5QTDT9U4Q
Obrazek
Bobi
Szeregowy
Posty: 2
Rejestracja: 02 paź 2011, 19:33

Re: Jak zwiększyć płynność/szybkość/fps w World of Tanks ?

Postautor: Bobi » 02 paź 2011, 22:12

Polecam sposób wskazny na oficjalnym forum:

http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/topic/21825-fps-boost-for-laptopsolder-comps/

U mnie na laptopie liczba fps wzrosła z ok. 5 do ponad 20 (czasami i 40). Nie zauważyłem chyba żadnych różnic w grze (3-4x zdążyłem zagrać na lapku póki co), nie wiem tak na prawdę co to zmienia ale różnica w płynności jest wręcz powalająca.
Awatar użytkownika
nicosh
Starszy Sierżant
Posty: 128
Rejestracja: 15 gru 2010, 16:14
Ulubiony czołg: T-44
Nick w grze: nicosh
Lokalizacja: Dobromierz

Re: Jak zwiększyć płynność/szybkość/fps w World of Tanks ?

Postautor: nicosh » 22 lis 2011, 16:30

http://forum.worldoftanks.ru/index.php? ... t-tweaker/ nadole bedzie do ściągnięcia.Prosta aplikacja, wskazujesz folder docelowy i odznaczasz co tam jest z efektów
Obrazek
Obrazek
W garażu-IS-7,IS4,E100,T-54,M4A3E8 Sherman,E75, M26 Pershing,M103, GW Tiger,ISU 152
Chińczyk,i jakiś francuz
,
Awatar użytkownika
nicosh
Starszy Sierżant
Posty: 128
Rejestracja: 15 gru 2010, 16:14
Ulubiony czołg: T-44
Nick w grze: nicosh
Lokalizacja: Dobromierz

Re: Jak zwiększyć płynność/szybkość/fps w World of Tanks ?

Postautor: nicosh » 28 lis 2011, 14:09

Obrazek
Obrazek
W garażu-IS-7,IS4,E100,T-54,M4A3E8 Sherman,E75, M26 Pershing,M103, GW Tiger,ISU 152
Chińczyk,i jakiś francuz
,
Awatar użytkownika
kroko
Sierżant
Posty: 99
Rejestracja: 16 cze 2011, 16:19
Ulubiony czołg: Żaden
Nick w grze: kroko91
Lokalizacja: Lolencja
Kontaktowanie:

Re: Jak zwiększyć płynność/szybkość/fps w World of Tanks ?

Postautor: kroko » 18 gru 2011, 18:05

Obrazek Żryj mój ołów!
Kopi21PL
Szeregowy
Posty: 1
Rejestracja: 20 paź 2011, 00:38

Re: Jak zwiększyć płynność/szybkość/fps w World of Tanks ?

Postautor: Kopi21PL » 20 gru 2011, 14:59

http://depositfiles.com/files/qutzsod6v

1. Ściągamy WOT TWEAKER.
2. Wypakowywujemy (np. 7zip)
3. Odpalamy i wskazujemy ścieżkę do katalogu z grą.
4. Wybieramy u góry wersje językową (ja korzystam z angielskiego przekładu, gdyż polskie tłumaczenie nie jest za dobre).
5. Klikając X wyłączamy niechciane "graficzne wodotryski":)

Działa - sprawdzone.

Wróć do „Poradniki”